Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.


Op de dag dat de mannenbroeders zich afvragen of homostellen een zegening dan wel een inzegening verdienen, kijk ik naar 'Iris onderzoekt', een serie over gemengde relaties. Het is een zwerftocht door verschillende Nederlandse wijken en huiskamers, met overal dezelfde kwestie: overwint echte liefde ieder obstakel?

'Televisie gaat vooral over televisie.' Naast een overkill aan BN'ers op de buis, is ook dit een veelgehoorde klacht. En die criticasters zagen zaterdag hun punt weer gemaakt, met de quiz 'De tv-kijker van het Jaar'.

"Wat is die man grappig!" Britse kijkers toonden zich donderdag verrast door de BBC-documentaire 'Prince, son and heir'. Een portret vanwege de zeventigste verjaardag van de langstzittende Britse kroonprins, Charles, volgende week. Zelf heeft de jarige wellicht ook met verbazing gekeken: wat een 100% glansrijk bestaan!

Deze week is het publicist Max Pam die maar weer eens fel protesteert - in HP/De Tijd - tegen de trend dat we steeds dezelfde Bekende Nederlanders op tv zien, als gevolg van de kijkcijferterreur. Het lijkt me een hopeloze strijd, waarbij de kritiek zich ook vrijwel altijd vernauwt tot een potje spugen op de allrounddeskundige Peter R. de Vries...

Heeft u dat ook, dat je spontaan kregel wordt wanneer je leest dat een brave burger straf krijgt voor het neerslaan van een overvaller? Over de vraag wat wel en wat niet acceptabel is als noodweer, gaat het prettig filosofische 'Schuldig of niet', een programma waarin waargebeurde mishandelingen worden nagespeeld en geanalyseerd.

Terwijl het halve land voor Studio Sport hing, was zondagavond op NPO2 een andere competitie gaande: hoe krijg je een schoolklasje genderneutraal? Gisteren het laatste deel van 'No more boys and girls', waarin een fanatieke Britse arts in zes weken tijd probeert meisjes zelfverzekerder te maken. En jongens minder opgefokt.

"'Sorry for your loss' is de beste serie die niemand aan het kijken is." Aldus het Belgische blad Knack deze week. Nu zes afleveringen verder ben ook ik overtuigd van de kracht van dit onbekende Amerikaanse drama. Het leert me veel over depressie, wroeging en rouw. Een somber drietal op het juist altijd zo blije FaceBook waar iedereen zo graag...

'Hunted': ik heb er weer de halve nacht over liggen fantaseren. Wat zou ik doen om drie wekenlang onder de radar te blijven? Zou het mij lukken om 500 uur door Nederland te reizen - de kandidaten mogen nooit meer dan twee nachten op dezelfde plek blijven - en uit de handen van de hunters te blijven, ondanks het digitale...

Twan Huys beheerste dit weekend de mediarubrieken, maar ongetwijfeld niet op de manier die hij voor ogen had toen hij begin september startte als presentator van RTL Late Night. Behalve zijn haperende succes staat nu ook zijn journalistieke integriteit ter discussie, omdat hij tijdens de live uitzending vrijdag een belofte aan een gast verbrak. Een...