Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.


Tot nu toe was ik niet al te emo over de coronacrisis. Dacht ik. Kijkend naar de teledocumentaire 'Missie NS' vrijdag schoot ik toch vol. Zo maar tranen, bij het zien van volle treinen. Was de wereld maar weer gewoon.

"Het goede nieuws is dat eenzame mensen niet meer alleen zijn in hun alleen-zijn. Er is nu sprake van een maatscháppelijk alleen-zijn en dus hoor je als eenzame persoon weer ergens bij: je hoort bij een crisis!"

Wat ik er deze dagen moeilijk bij kan hebben zijn trieste programma's. Hoe goed gemaakt ook, er zit een grens aan de dagelijkse portie ellende via de buis.

Tijdens de treinkaping bij De Punt en de schoolgijzeling in Bovensmilde - 1977 - was op het schoolplein al snel het eerste gerelateerde grapje te horen: 'Wat is de favoriete plant van een Molukker? Het Kaaps viooltje.' Ik herinner me mijn besmuikte lach, kon dit al?

De een z'n dood, de ander z'n brood. Tijdens deze corona-epidemie geldt dat zeker voor de informatieve televisieprogramma's: de kijkcijfers zijn uitstekend. Wat je er écht wijzer van wordt is de vraag, maar we moeten toch ergens de saamhorigheid en solidariteit vandaan halen.

Terwijl de wereld langzaam maar zeker op slot gaat, kunnen we via het scherm nog overal naartoe. Al maakt het coronavirus ook daar slachtoffers. Zo schrapte AvroTros woensdag aflevering 6 van 'Knappe Koppen', terwijl hierin nota bene zou worden gepraat over het nut van handen wassen.

Vooraf verbaasde het me dat het eerbetoon van BNNVARA aan Sonja Barend - ze werd zaterdag 80 jaar - pas ruim na middernacht van start ging: wat een weinig genereus tijdstip, zelfs in het weekend. Achteraf snap ik het wel: 'De nacht van Sonja' was een wat particulier cadeautje voor de 'koningin van de talkshow', een loftrompet bespeeld door louter...

Wat heeft het nou eigenlijk gebracht, die NOS-special over 'Het coronavirus: feiten en fabels'? Vooral dat we ons moeten laten leiden door de experts, maar dat die experts heel veel dingen ook niet weten. Daarom had in de uitzending best iemand mogen zitten met een positieve, leidende uitstraling. 'Het is wat het is, maar houd moed, we gaan dit met...

Koortsachtig houden we in de gaten waar het coronavirus de Nederlandse grens over zal gaan. Als ging het om het vallen van de PostcodeKanjer: alle buren profiteren mee! Tegelijkertijd is een grote Nederlandse zorg: kunnen wijzelf wel grenzenloos blijven reizen? 'Hart van Nederland' van SBS zit er bovenop, want voor veel Nederlanders...

Lijstjes met DWDD-hoogtepunten: toen Matthijs van Nieuwkerk twee weken geleden het einde van zijn programma aankondigde, verschenen ze overal. Maar de oude vos is nog niet uitgewerkt: maandag vond een gedenkwaardig gesprek plaats tussen Van Nieuwkerk en wetenschapper Erik Scherder. Ze biechtten aan elkaar op wat een grote angsthazen ze in feite...