Waarom Sinterklaas- en Jeugdjournaal niet ook op NPO1?
Misschien zagen wel 2 miljoen mensen maandag het eerste Sinterklaasjournaal van 2023. De officiële kijkcijfers hobbelen tegenwoordig een week achter de feiten aan, maar het gonst op internet van berichten over een ongekend succesvolle start voor Dieuwertje Blok en de haren. Fijn voor de kindjes, fijn ook voor de oudjes.
Want vaak hoor ik mensen van een zekere leeftijd verzuchten dat ze medelijden hebben met de jonkies van nu. "Je zou maar moeten opgroeien in deze tijd, het leven was vroeger veel simpeler, kinderen hebben het nu toch veel moeilijker?" Of er een wetenschappelijke bevestiging valt te vinden voor dit bange vermoeden, ik weet het werkelijk niet: iedere generatie heeft haar eigen plussen en minnen. Maar lief is de bezorgdheid wel. En daarom des te fijner dat een jaarlijks hoogtepunt als pakjesavond een vaste waarde blijft in het Nederlandse bestaan. Zaterdag komt Sinterklaas aan in Gorinchem, en met het Sinterklaasjournaal (NTR) is de voorpret officieel begonnen.
Nu staat het programma er niet om bekend de tere kinderziel te sparen. Vorig jaar gierde het er van de stress vanwege een zinkende stoomboot. In het Parool meldde de Kindertelefoon veel verontruste belletjes: "Hoewel kinderen zich vooral zorgen maakten over de verdwenen pakjes, vroeg een enkeling zich ook af of Piet wel goed kon zwemmen." Hoe zoet. Maar ook dit jaar meteen weer onrust dat de pakjes niet zullen arriveren: de Pieten ontdekten dat het grote boek van Sinterklaas is niet meegekomen. Sterkte ouders!
Verder was de aflevering weer een en al gezelligheid en woordgrapperij, met gastrollen voor Gorcummer Diederik Gommers en ook voor Jannie, Robèrt en André van Heel Holland Bakt: als er een programma geschikt is voor alle leeftijden, dan het Sinterklaasjournaal wel. Van mij mag het acuut van NPO3 naar NPO1. Net zoals ik hoop dat ook het Jeugdjournaal nog eens voorafgaand aan het achtuurjournaal wordt geprogrammeerd. Zodat veel meer mensen van alle leeftijden meekrijgen wat er op scholen gebeurt, hoe het nieuws voor kinderen wordt aangesneden door de NOS, hoe kinderen praten.
Zo ging het maandag over een wedstrijd batterijtjes inzamelen, waaraan honderden scholen meedoen. Goed voor het milieu, maar ook vanwege de aantrekkelijke hoofdprijs, legde Mats van basisschool De Veenbrug uit: "We kunnen naar de Efteling winnen." Perfect compact geformuleerd. Teun voegde er aan toe: "Als we eerstes zijn." Psies, zo zeiden wij dat ook.
Vanwege de start van het Sinterklaasjournaal ging het Jeugdjournaal naar een bakker, voor uitleg over het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Een luchtig item tussen ook veel grotemensengedoe. Zo doet ook het Jeugdjournaal een rondje lijsttrekkers, vanwege de verkiezingen. Ze laten zich voor de kinderen van hun leukste kant zien. Neem Mirjam Bikker, vrolijk pannenkoeken bakkend onder het motto: bik, Bikker, best!
Vorige week stal Geert Wilders ongetwijfeld menig kinderhart, toen hij in het asiel knuffelde met de poezeligste poesjes: de schat smelt voor iedere kat. Maar de interviewer bleef scherp, met de opmerking: 'U wilt een veilig thuis voor deze katten, maar voor mensen bent u af en toe een stuk strenger'. En hield de kijkertjes bij de les.