Voetbalwereld nu aan het worstelen. Met rechtvaardigheid.
Met een mix van medelijden en desinteresse kijk ik deze weken naar de pogingen van de NOS-sportredactie om, in deze wereld vol afgelastingen en lege stadions, iets te maken van de dagelijkse sportjournaals. Ze lijken vaak nog het meest op een versie van 'Frontberichten' voor sporters zelf. Een houd-moed-rubriek, zoals het bedrijfsleven die nu ook wel verdient bij de publieke omroep.
Het programma NOS Studio Voetbal is op tv zelfs tot stilstand gekomen, in tegenstelling tot conculega Veronica Inside dat op maandag en vrijdag gewoon door draait. Nu is dat veel meer een personalityshow, met praatmachines als René van der Gijp en Johan Derksen die garant staan voor ferme uitspraken over welk onderwerp dan ook. Ook is VI een team van zakenmannen die geen kans voorbij laten gaan om ongegeneerd reclame te maken voor hun winkeltje vol boeken, badjassen en onderbroeken.
Toch is het de geanimeerde stamtafel die in het echte leven zo node wordt gemist.
Maar woensdag werd NOS Studio Voetbal dan even uit zijn coma gehaald, middels een ingelaste uitzending over een hoogst actuele kluif: hoe wordt de voetbalcompetitie 2019-2020 afgerond nu zeker tot 1 september niet mag worden gespeeld? Deze vrijdag neemt de KNVB besluiten over volgordes, degradaties, promoties en welke clubs volgend seizoen Europa in mogen.
Een hoofdpijndossier voor de bond, aldus de zuchtende mannen aan tafel. Want de voetbalwereld lijkt in deze gemene tijd, waarin een virus zijn rampspoed als strooigoed over willekeurige slachtoffers verdeelt, iets onmogelijks te eisen als rechtvaardigheid voor iedereen.
Deze sportbranche die vaak als enige vorm van 'gerechtigheid' kent dat teams die het meeste geld investeren de grootste kans op succes hebben, kauwt nu op andere redenaties. Voetbalfilosofen kom er maar in: is de rangorde tussen koplopers AZ en Ajax op basis van doelpuntensaldo eerlijker dan op basis van het onderlinge resultaat? Als de ene club niet echt kampioen kan worden, mag een andere club dan wel echt degraderen?
Advocaat Frans de Weger zat er niet mee om alvast het pleidooi te starten voor zijn client ADO Den Haag. Een ploeg die mogelijk degradatie wacht na dit onaffe seizoen: ADO is onderaan gestrand, zeven punten achter Fortuna. Zo te horen wordt De Wegers sterkste argument voor níet degraderen dat 'ADO het altijd heel goed doet in de laatste fase van de competitie'. Zeker nooit die bijsluiter gezien, over 'in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst'.
Je kunt erom lachen, maar sportjournalist Jeroen Stekelenburg leek aan de altijd zo bedaarde NOS-tafel uit zijn vel te willen springen omdat meerdere clubs juridische stappen dreigen te ondernemen, wat de KNVB deze vrijdag ook besluit. "Als iedere club naar de rechter stapt is het misschien 2024 voor we weer verder kunnen. Ik hoop toch wel dat er iets van solidariteit gaat ontstaan," zei Stekelenburg geïrriteerd.
Het geproest van Pierre van Hooijdonk naast hem verraadde weinig goeds.
"Als de slager praat, zwijgen de worsten." Dit opmerkelijke devies van oud-sportbestuurder Gaston Sporre kwam voorbij en blijft door mijn hoofd malen. We zullen horen hoe de worsten van slager KNVB sputteren, na vandaag.