'Vind je jezelf een seksueel roofdier?'
Zou Ali B. ook een pion van de Russen zijn, perfect getimed in stelling gebracht zodat hij de aandacht afleidt van het kabinetsgedrocht dat in de maak is? Waarbij - in principe - fatsoenlijke partijen als VVD, NSC en BBB instemmen met de benoeming van allerlei dubieuze types als minister en vicepremier? Benieuwd hoe heksenketelweken als deze ooit in de geschiedenisboekjes komen.
Ik zat een paar dagen in een bubbel, wegens veel voorbereidend werk rond de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf. Maar toen donderdag het ei was gelegd en De Joodse Raad was gelauwerd, waren we te gast bij de talkshow Renze (RTL4) waar de rechtszaak tegen Ali B. het grote onderwerp was. Er waar in volle omvang tot me doordrong wat een krankzinnige keuzes de rapper en tv-personality heeft gemaakt. Niet alleen in zijn omgang met vrouwen, maar ook in zijn omgang met de media. Die hij zo te zien eveneens probeerde te gebruiken voor zijn gerief, door ze vol zelfvertrouwen met hem mee te laten kijken in en rond de rechtszaal.
Ali B. geloofde vast dat hij nog altijd zo populair is dat mensen met hem begaan zijn. En misschien is hij er stiekem toch ook trots op, dat hij zo veel veroveringen heeft gemaakt. Zijn er vriendjes om hem heen bij wie dat respect oplevert. 'Zo die Ali B. zeg, wat een man, living the life'.
Advocaat Richard Korver - gast bij Renze - geloofde niet dat zijn strategie om rond te stappen als een joviale en open peer, Ali B. zal helpen om ongeschonden uit de strijd te komen. "Hij roept eerder meer ellende over zich af." De beelden waren dan ook verbijsterend. Te zien was hoe Ali B. na een zitting, acht microfoons onder zijn neus, bereid was om de media te woord te staan. Openlijk kibbelend met zijn advocaat Natacha Harlequin, die vond dat hij beter maar kon zwijgen.
Er werden dan ook bijzonder hijgerige vragen gesteld: "Vind je jezelf een seksueel roofdier?", wilde de verslaggever van RTL Boulevard weten. "Wanneer zat je het diepst?" vroeg een ander. Als hyena's rond een gewonde prooi, zoekend naar een zwakke plek om het het beest op de knieën te krijgen. "Barbertje moet hangen", zo omschreef rechtbankverslaggever Saskia Belleman het.
Wat een circus. De rechtbank hield zelfs rekening met de media-aandacht. Leek begrip te tonen dat het vervelend is voor een bekende verdachte, wanneer requisitoir en pleidooi niet op dezelfde dag kunnen worden gehouden. "Heeft het er dan puur mee te maken dat vanavond in bepaalde programma's het verhaal van het OM wordt besproken en daarnaast niet onmiddellijk het pleidooi dat u gaat houden?", hintte een rechter. Er werd een extra dag aan het proces toegevoegd.
Is het belangrijker hoe de televisie gaat oordelen, dan wat de rechter gaat zeggen? Zo voelt een artiest dat misschien wel. Hoe dan ook is dit in alle opzichten een ongebruikelijk proces, zei ook Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf.
Wat vooral door mijn hoofd blijft gaan is dat het OM de intieme telefoongesprekken van Ali B. en zijn vrouw heeft afgeluisterd. Dat zal voor haar toch ook als een aanranding voelen.
Maar je moet hopen dat ze in Den Haag ook alle methodes uit de kast halen, om wanne be machthebbers te screenen. Om het fatsoen in ere te houden. Een van de belangrijkste woorden in onze taal.