Sexting: een complex monster
"Mag ik je tieten zien?" Een simpel zinnetje dat waarschijnlijk duizenden keren per dag wordt ingetikt op smartphones, tablets en laptops. Oh liefje, toon me je lichaam. Ik vind je zo mooi.
Over wat er vervolgens allemaal mis kan gaan, heeft de NTR een serie gemaakt met hetzelfde zinnetje als titel. Want al beleven de meeste mensen veel plezier aan geflirt en gegeil via de digitale kanalen, zo nu en dan breekt een ontvanger de code en maakt hij privé-foto's openbaar. Of zij. Want wat dinsdagavond bleek uit de eerste aflevering van 'Mag ik je tieten zien', is dat ook meisjes vaak zich schuldig maken aan sexting, zoals dit type privacyschending wordt genoemd.
Het draaide in deze uitzending alleen om pubers. Want in die wereld is sexting een groot ding. Zo vroeg presentatrice Tatum Dagelet aan een groepje jongens of zij er op Whatsapp of Instagram wel eens mee te maken hadden. Ja, allemaal dus. Een gast haalde er zijn schouders over op: "Er gaan ook filmpjes viral waarin iemand op zijn bek gaat, daar lachen we ook om."
Een interessante vergelijking in deze tijden van gemakkelijke seks à la Tinder en 'Oh oh Cherso'. Maar de seksuele afgang is nog altijd zwaar. Althans: we zagen alleen meisjes die in therapie moesten, zichzelf met messen verminkten, stressreacties vertoonden. Aan zelfmoord dachten of al een poging hadden gewaagd.
Beloofd werd een antwoord op de vraag of de sociale media de boosdoener zijn of dat het probleem veel dieper ligt. Maar de theorieën in deze eerste aflevering klotsten alle kanten op. Zo was de seksuoloog Rik van Lunsen opgetrommeld, die we laatst ook zagen in 'Hotel Sophie'. Hij gaf bijna alles en iedereen een veeg uit de pan: onze geschiedenis waarin de vrouw als seksueel wezen veel te lang is onderdrukt, ouders die niet voor een warm nest zorgen, jongens die gewoon klootzakken zijn door die foto's te verspreiden. En oh ja: de media deugen ook niet: "De media draaien het ook zo dat het slachtoffer het heeft gedaan. Precies zo als bij 'oh, je bent verkracht, had je maar geen kort rokje aan moeten trekken'."
Een uitspraak die me deed twijfelen aan de geloofwaardigheid van andere dingen die hij zei. Want ik weet niet of u de laatste tijd de media een beetje heeft gevolgd, maar als er ergens ruimte is voor het verhaal van het slachtoffer dan is het wel daar.
Maar er is natuurlijk veel te zeggen voor een keiharde aanpak van die jongens en meisjes die privéfoto's verspreiden. En dat kan op een heel zachte manier, zo bewees 'Mag ik je tieten zien'.
Want op het eind ontmoette Tyanny (20) - die vijf jaar geleden van een torenflat sprong en dit op wonderbaarlijke wijze overleefde - de jongen die haar blootfoto's op Twitter had gezet, Mauro. Deze schuchtere jongen mompelde hoe onnadenkend hij was geweest: "Ik deed het even snel en ging toen weer verder met waar ik mee bezig was."
Je zag Tyanny happen naar adem. Zou ze gaan schelden? Nee, ze was chic. En vergaf de man die haar leven bijna had verwoest. "Je hebt ervan geleerd, mooi zo, netjes. En zoiets ga je toch nooit meer doen hé, je bent nu een volwassen vent." Volgens mij wil niemand dat zo'n bewonderenswaardig meisje boos op hem of haar kan zijn.