Prime Suspect: rustig tempo, roestig seksisme

22-02-2019

Een warm weerzien met detective chief inspector Jane Tennison donderdag. Deze politievrouw - gespeeld door een onvergetelijke Helen Mirren - is de hoofdfiguur in 'Prime Suspect', de prijswinnende politieserie die in 1991 begon en zeven seizoenen standhield. De reeks wordt nu herhaald bij RTL 8, op hetzelfde tijdstip als de laatste tijd die andere klassieker, 'Agatha Christie's Poirot'. 

De eerste episode van 'Prime Suspect' is nu dus bijna dertig jaar oud en ja, het continue gerook is weer even wennen, net als het rustige tempo. Om nog te zwijgen van  het roestige seksisme.

In deze startaflevering zien we DCI Jane Tennison beuken tegen een glazen plafond, op z'n plek gehouden door een setje zeldzaam vrouwonvriendelijke collega's. Hun reactie op het bericht dat de overleden chef wordt vervangen door een vrouw, komt zeer gedateerd over: hopelijk een terecht gevoel. Vooral de openlijke manier waarop de dienders hun minachting uiten, is grof en naar. Zo beledigen ze Tennison hardop, tijdens briefings. Als ze in een soort 'Opsporing Verzocht' op televisie komt, bromt haar ondergeschikte, DC Bill Otley: 'I've got to see that cow on Crime Tonight'. Classy.

Toentertijd heb ik de serie verslonden, maar deze lompe taal was me niet bijgebleven. Vond ik dat toen gewoon? Vermoedelijk verdwijnt het seksisme gaandeweg, want Tennison wordt snel succesvol. In haar carrière dan, want privé lukt het haar niet om stabiele relaties te onderhouden. In deze eerste aflevering ligt ook die spagaat er dik bovenop. Jane Tennison heeft wel een vriend (een van de eerste grote tv-rollen van Tom Wilkinson) maar ze kan hem maar weinig aandacht geven. Het politiewerk gaat altijd voor en de thuistelefoon - alles gaat nog per vaste lijn - rinkelt om de haverklap.

Tennison is het klassieke voorbeeld van de vrouw als Chinese schoteldraaier, die én wil slagen in haar vak én er goed verzorgd uit wil zien én een attente dochter wil zijn voor haar ouders én een lekker wijf voor haar vent én de perfecte gastvrouw voor zijn zakenrelaties. Die optelsom zou moeten uitmonden in een tevreden bestaan, maar - spoiler alert - in het geval van Tennison gloort gaandeweg de alcohol. Nog maar niet aan denken. Ik blijf toch wel kijken naar die intrigerende Helen Mirren wier gezicht nooit verveelt.

Waar ik niet per se naar uitkijk, is de documentaire over de duistere kanten van popicoon Michael Jackson, 'Leaving Neverland'. De Vpro heeft de rechten te pakken gekregen en zendt hem op 8 maart uit, met voor- en nazorg door Janine Abbring, zo maakte de omroep bekend. Het is ook niet niks: 'Leaving Neverland' moet definitief bewijzen dat de - voor een normale volwassene - vreemd ogende vriendschappen van Michael Jackson met jonge jongens, ook écht niet in de haak waren. De popster zou een manipulatieve pedoseksueel pur sang zijn geweest.

Al wekenlang volg ik op internet de woedende reacties van fans over de hele wereld, ontdaan dat het beeld van hun held wordt gesloopt. Want dat is hoe dan ook wat gebeurt. Neem wat Jackson in datzelfde 1991 maakte: het schitterende nummer 'Heal the World', met een ontroerende clipje vol kinderen. Onmogelijk om daar met de kennis van nu nog gedachteloos van te genieten.

<<<Zapp Awards                                                                Rutger Bregman>>>