Kindermisbruik: levenslang voor alle betrokkenen. 

16-03-2018

'De tijd heelt alle wonden, maar slaat er nog veel meer', zei Hans Dorrestijn. Zwartgallig? De uitspraak past perfect bij al het nieuws deze week over de seksuele kindermishandeling in de wereld, die maar niet stopt. Een waar media-aandacht niets aan lijkt te helpen, hoe zeer onderzoeksjournalisten ook hun best doen.

Zo zond Zembla een documentaire uit over misbruik in de Rooms-Katholieke kerk, gemaakt door Frankrijks tv-personality Elise Lucet en haar team. Zij diepten 95 gevallen op van geestelijken die wegens kindermisbruik door de kerk 'gestraft' werden met overplaatsing, meestal naar Afrika of Zuid-Amerika. "Alsof misbruikt worden daar voor kinderen minder erg is", analyseerde priester/therapeut Stéphane Joulain. Volgens hem past zo'n werkwijze tegenwoordig niet meer bij de kerk. Voortschrijdend inzicht, mensen.

Ook de paus bleef niet buiten schot. "Hij liegt als hij zegt dat er in zijn tijd als aartsbisschop niets aan de hand was hier", zeiden zes nu volwassen Argentijnse slachtoffers. Schreeuwend vanachter een dranghek op het Sint Pietersplein bood Elise Lucet de paus een kans op wederhoor. Want acht maanden gebedel om een normaal interview had de paus - 'die zo goed is met de media' - niet kunnen vermurwen.

Lucets vergeefse actie haalde alle Franse media. En toen? Nou niks. De documentaire is al een jaar oud, maar blijkbaar nog actueel genoeg voor het Nederlandse tv-publiek. Van een grote koerswijziging in Rome is weinig vernomen. Zal bijvoorbeeld ooit het celibaat verdwijnen? Priester Joulain over zijn collega's: "Ze lijken zo ver verwijderd van seksualiteit dat ze niet snappen hoe erg dit soort geweld tegen kinderen is."

Eenzelfde onverschilligheid wordt deze week het NOS-journaal - maar ook Trouw - verweten door onder meer GeenStijl, omdat hier te lande zo weinig aandacht is voor nieuw misbruiknieuws uit Engeland. The Sunday Mirror deed zondag verslag van 18 maanden onderzoek naar seksmisdrijven tegen pubers in de stad Telford. In 2013 werden hiervoor al zeven mannen veroordeeld, maar volgens de krant gaat het om een veel grotere schaal dan gedacht: er zouden wel duizend slachtoffers zijn.

Op BBC2 interviewde Victoria Derbyshire dinsdag slachtoffer 'Holly', die vertelde vanaf haar veertiende stelselmatig te zijn verkracht en geëxploiteerd. Praten durfde ze niet uit angst voor repressailles tegen moeder en zus. Dat ze wekelijks de morning-afterpil kwam halen, schudde geen hulpverlener wakker. Als de politie auto's aanhield waarin ze zat met volwassen mannen, vroeg niemand haar naam of wat ze daar deed.

Pas donderdag kwam het NOS-journaal met een item over 'Telford': een interview met een politieman die dit cijfer van duizend gevallen bestreed. Hoe groot het misbruik dan wel is, kon hij niet zeggen want 'mensen doen niet gemakkelijk aangifte'. Tja.

Volgens GeenStijl is de geringe aandacht voor deze grote zaak zonder twijfel terug te voeren op de Pakistaans-islamitische achtergrond van de Telford-bendeleden. Een gevalletje 'policor'. Dat zou schokkend zijn. Net zo schokkend als het feit dat Holly's 'klanten' uit alle lagen van de bevolking kwamen, zoals ze benadrukte. Aan deze zaak zit geen enkel opbeurend detail.

 <<<later                                                                                     eerder>>>