Kerstfeest komt zo
Het is tijd in de kerstsfeer te komen, vertelt de kalender me. Ik weet niet hoe het u vergaat in deze woelige periode, maar de feestdagen leken mij nog mijlenver weg. Tot donderdag een kluppie pretletters het voor elkaar kreeg de juiste dosis welbehagen de huiskamer in te slingeren.
Een paar weken geleden verzuchtte ik hier nog dat Paul de Leeuw met zijn Busje komt zo! uit een oud vaatje tapt en ik het allemaal niet zo spannend vond. Maar net zoals je voor de mannen van Even tot hier thuisblijft op zaterdagavond - wat toegegeven wel een wat gratuite bewering is momenteel - brengt het energieke gekkenhuis De Leeuw op donderdagen de broodnodige pret in huis. Misschien hoort de serieuze krantenlezer het woord 'pret' met het nodige cynisme aan, maar je kan beter wat doen tegen de algemene mistroostigheid dan er in te verdwalen.
En de medemens heeft je nodig! De Leeuw voerde donderdag in de speciale aflevering Knoop Busje komt zo! bij de NTR - in plaats van het traditionele Knoop Gala - actie voor het platform HandicapNL, waarin het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten samen optrekken. Hun site leert dat meer dan de helft van de mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap geregeld eenzaam is. Ook de jongeren. Daarom is het Buddies-project bedacht, dat probeert deze iongeren te koppelen aan aardige personen die hen zo nu en dan op sleeptouw willen nemen.
Wat dat in de praktijk kan betekenen ging Dieuwertje Blok bekijken in Zeeland. Ze sprak daar de 18-jarige Carlein, een vlot en fris meisje dat nauwelijks mobiel is vanwege een ellendige bindweefselziekte. Ze zit vaak maar een beetje te zitten thuis. En kijkt uit naar de momenten dat haar buddie Elisa haar komt halen. Hun uitje komt geregeld neer op simpelweg samen de hond uitlaten. "Maar vaak is het het hoogtepunt van mijn week", aldus Carlein.
Het sneed me dwars door de ziel.
Dus fantastisch dat De Leeuw zich inzet voor aan het project, om humor, hobby's en hoop onder de eenzame mensen te brengen. Sommige van hen die in de uitzending figureerden zou je zo adopteren. Zoals de opgewekte Sjoerdje. Wie met haar op stap gaat, hoeft niet te vrezen voor ongemakkelijke stiltes: Sjoerdje is een wandelende moppentrommel die zich geestelijk niet belemmerd voelt om grappen van het dubieuze type af te vuren. Zo van: 'Komt een vrouw in een seksboetiek, op zoek naar porno. Vraagt de winkelier: wilt u harde of zachte? Zegt zij: doe maar harde, want m'n man is nogal slechthorend.'
De apotheose was het optreden van de band Tegendraads, een soort compacte Jostiband. De muzikanten bewezen weer eens dat muziek een van de beste remedies tegen stilte en somberheid is. Met hulp van zangers Maan, Frans Bauer, Simon Keizer en De Leeuw werd een kersthit geperfectioneerd. En toen Kerstmis is de mooiste tijd van 't jaar schalde en ik de glunderende koppies van de bandleden zag dacht ik voor het eerst sinds lange tijd: hé, ja, laten we weer eens een beetje blij worden, de schoudertjes laten zakken, het nieuws wegschuiven, de wereld wegdenken en gewoon om ons heen kijken. Wat kan er worden versierd, waar moet nog een kaars, welke buur zou blij worden van een glaasje Glühwein?
We benne op de wereld om mekaar om mekaar te hellepe niet waar. Ook zo'n uitstekende kersthit.