Een niksige lap vlees
Dus Matthijs van Nieuwkerk voorlopig weer terug naar af. De geplande programma's voor RTL gaan - hoe trendy - de ijskast in, vanwege de hernieuwde deining rond zijn persoon door het rapport-Van Rijn en het interne BNNVara-onderzoek naar de gang van zaken bij DWDD. Benieuwd voor hoeveel zzp'ers dit besluit een kostbare streep door de rekening is: kunnen ze weer op zoek naar een nieuwe klus.
Franka Geurts, ooit freelance producer en regisseur in het Hilversumse, stuurde me een artikel toe dat ze in 1998 schreef voor de Gooi- en Eemlander, over de - toen ook al - kwetsbare positie van freelancers. "De mediawereld is een ongezonde branche, waarin verkeerde beslissingen worden genomen door de verkeerde mensen", was haar stelling. Ook weinig gedateerd klinkt een andere observatie die ze maakte: "De televisiebranche is er een die omgeven is door een verblindende wolk van romantiek en geilheid. Iedereen wil met zijn kop op de buis of met zijn naam op de aftiteling. Gevolg: een permanente en enorme aanvoer van gekken die het werk willen doen onder idiote omstandigheden."
Voor jezelf opkomen als kleine zelfstandige? Dat was ook toen riskant, je wordt zo de laan uit gestuurd. En daarbij, zeur niet: "Jij wilde toch zo nodig bij de tv?". Take it or leave it.
Al met al kijk ik deze dagen met andere ogen tv. Zoals wanneer ik de mannetjesputters zie van NOS Sport, waar vorig jaar de leiding werd vervangen wegens de zieke sfeer op de redactie. Zouden daar nog veel lijken in de kast zitten? En heeft Leonne Stentler, de nieuwe voetbalanalist het er wel een beetje leuk? Het zijn stijve een-tweetjes, die ze zondags uitvoert met presentator Gert van 't Hof, een nogal non-descripte tv-verschijning - vervanger van de verguisde Tom Egbers - waarvan ik na al die jaren nog steeds de naam niet spontaan kan produceren. Wat zou het een mooi statement zijn geweest als Leonne dé presentator was geworden, in plaats van een van die inwisselbare sportjongens.
Maar, ik weet niet of dat ook haar eigen ambitie is.
Hoe dan ook: lastig, al die bijgedachten momenteel. Wie heeft wat gedaan of doorstaan, om op de buis te kunnen verschijnen?
Bij één programma heb ik daar totaal geen last van, en dat is bij het volledig geschifte Rundfunk, de absurde komedieserie waarvan net de reeks Duco en Roy is afgerond. Een mirakel dat de makers onderdak hebben gevonden bij KRO-NCRV, gezien alle dildo's, naakte mannen en vloeken die voorbij komen. Maar Rundfunk houdt het geloof in het creatieve vermogen van de NPO springlevend. En laat precies de kwetsbaarheid en corruptie zien van mensen op zoek naar bekendheid en roem.
Duco en Roy - zondag laat op NPO3 - volgt twee onnozele en talentloze acteurs op hun zoektocht naar beroemdheid. Zeker Roy (Tom van Kalmthout) maakt het geen moer uit hoe hij bekend wordt, als het maar gebeurt. Maar ook Duco (Yannick van de Velde) laat zich keer op keer vernederen door regisseurs en castingbureaus. Die over figuranten spreken als: "Ik heb voor deze scène nog een niksige lap vlees nodig voor op de achtergrond." En die mensen die auditie doen verdelen over de categorieën dom en lelijk, dom en lekker, lelijk wel geil en prullenbak.
Rundfunk oogt absurdistisch, maar ik vrees dat het een snoeiharde uitvergroting van de realiteit is.
<<<Familiediner Van Rijn>>>