Doei doei
Doei doei. Een van de irritantste commercials momenteel is die van Allsecur die mensen oproept hun huidige verzekeraar te verlaten. Met dat domme ge-doeidoei. Maar de timing van het verzekeringsbedrijf is wel briljant, in deze periode waarin afscheidnemen hét trefwoord is. Dag Europa, dag RTL: de Brexit-discussies en John de Mol's sterrenslag bepalen het nieuws. En sneeuwen de berichten over onze arme Groningers onder, die krampachtig proberen hun vertrouwen in de politiek juist vast te houden.
Kijkend naar de beraadslagingen in het House of Commons raakte ik deze week eigenlijk wel verzoend met het idee dat scheiden beter is. De Britse politiek moet eerst maar eens apart in therapie, voordat relatietherapie zin heeft. Het is alsof een ouderwetse dikke smog de Britten omhult, waardoor ze geen heldere kijk hebben. Of is óns inlevingsvermogen gemankeerd? Zoals wij ons in 2016 niet konden voorstellen dat je als Amerikaan op Trump zou stemmen, vinden we nu de fatalistische houding van de Britten onbegrijpelijk, zoals ook Ephimenco deze week schreef. Waar blijven de Britse gele hesjes?
Wel was er een opvallende mevrouw in een geel jasje, vorige week in BBC's 'Question Time'. Ze legde in anderhalve minuut rustig uit dat we in het geheel geen medelijden hoeven te hebben met Theresa May, omdat de premier het anti-buitenlandklimaat zelf heeft aangewakkerd. De mevrouw wees haar mede-Britten erop dat het 27 Europese landen wel lukt om overeenstemming te bereiken. "Het is de Britse overheid is who cannot get it together en dan de EU maar overal de schuld van geeft." Zo hand-in-eigen-boezem hoor je het in het Lagerhuis maar zelden deze dagen. Wel helder was een grap over hoe makkelijk Labour van standpunt verandert. "Labour kent meer posities dan de Kamasutra", zei een van de volksvertegenwoordigers. Het viel me op dat ik veel harder moest lachen dan de right honourable friends. Google legde uit waarom: het is een mop met een baard. Ook de ad remme Britse humor lijkt doei te hebben gezegd.
Journaal, Nieuwsuur en talkshows zijn dol op de Brexit en daardoor kwam de aandacht voor onze eigen gefrustreerde landgenoten - de Groningers - er wat bekaaid af. Woensdag werd in de Kamer gedebatteerd over de schade-afhandeling in het aardbevingsgebied en het is wel duidelijk dat onze overheid dít not together krijgt.
Bij RTV Noord maakte een huilende mevrouw indruk. Ze stond met natte ogen in het publiek bij het bezoek van minister Wiebes aan Appingedam en vertelde aan de verslaggever hoe de wind door haar huis giert. Zo via de scheuren in de ene kant van haar huis erin, en via de scheuren aan de andere kant eruit. "Wat is een oplossing volgens u?", wilde de journalist weten. De mevrouw: "Je kan zelf wel wat bedenken, maar de enige oplossing staat daar." En ze wees naar minister Wiebes. "Ga die maar interviewen, kijken of hij iets eerlijks durft te zeggen."
Ik las dat Ryanne van Dorst voor de laatste afleveringen van 'Nachtdieren' nog opnames moet maken. In deze heerlijke serie - die je het beste midden in de nacht bekijkt - is ze in het donker op zoek naar mensen die de slaap niet willen of kunnen vatten. Op naar Groningen zou ik zeggen, geheid succes.
<<<Napoleon in Holland DanceSing>>>