"De papieren krant? Nee joh, die lees ik niet, ik ben 21!"
Deze krant moppert geregeld dat de NOS wel erg veel geschreven content publiceert. Begrijpelijk gebrom, want zodoende beconcurreert de publiek gefinancierde omroep de zichzelf bedruipende krantenbedrijven. Maar als ik dit weekend in Het Parool lees hoe jongeren op de hoogte blijven, ben ik toch blij dat de NOS zijn taak als nieuwsbrenger breed ziet.
"Volgen jongeren de traditionele media nog?" vroeg Het Parool zich af, met in de kop een citaat: 'Als ik er een keer serieus uit wil zien, lees ik de krant. Bij de tandarts'. De krant sprak met zes Amsterdams jongeren over hun nieuwsdieet: ze lezen weinig kranten, en zeker niet in de gedrukte vorm. "De papieren krant? Nee joh, die lees ik niet, ik ben 21!", lacht student Thomas Het Achtuurjournaal hoort voor hem ook bij het Stenen Tijdperk."Datkijk ik weleens als ik een avondje met mijn ouders voor de televisie zit."
De actualiteit moet binnenkomen tijdens het scrollen op een schermpje en daarbij noemen de geïnterviewde jonge mensen - gelukkig - vaak de NOS. "Wat in de krant staat, staat ook op het account van NOS Stories op Instagram, maar dan in een kortere en snellere versie. Dan ben ik meteen op de hoogte van alles", zegt MBO-studente Amber.
Zelf ben ik niet goed met Instagram, dat fotografische drijfzand waarin de tijd zo gemakkelijk verdwijnt, maar NOS Stories zie ik wel. Hierin worden actuele thema's in heldere taal uitgelegd aan jonge mensen. Trouwens, de NOS maakt momenteel vast ook veel vrienden met zijn eindexamenhulp online. Ik ken meerdere krasse knarren die foeteren dat 'ze op school niets meer leren tegenwoordig, terwijl je vroeger zelfs op de mulo examen moest doen in 37 vakken! Goniometrie! Handelskennis! Mechanica!'. Nou, die Einsteins moeten het NOS Eindexamenspreekuur natuurkunde havo op YouTube eens proberen te snappen, vol kwesties als de hefboomwet, staande golven en wanneer je Fg kan gelijkstellen aan Fmpz. Hun respect voor de jonkies zal per minuut vertienvoudigen.
Op de NOS-app is een serie gestart over de Europese verkiezingen - De Peilers EU - met een aflevering over hoe Nederlanders en Duitsers vinden dat Europa het thema klimaat moet aanpakken. Al kijkend dacht ik aan Maarten van Gestel, de Trouw-collega die een artikel schreef over de klimaatkant van kaas, en de halve wereld over zich heen kreeg. Stoer dat hij een aantal criticasters thuis ging bezoeken, maar opmerkelijk dat het hem verraste dat 'de mensen in het land' verre van zwartwit denken, en best genuanceerd zijn.
Zo troffen de NOS-journalisten van De Peilers EU hen ook aan: gewone burgers die vliegvakanties boeken, maar wel vinden dat de tickets te goedkoop zijn. Die zien dat de prijs van een varkenslapje ook te laag is. Die als VVD-stemmers achter de Green Deal blijven staan. Die vinden dat kritiek op migratiebeleid serieus genomen moet worden. Die zien dat de lobby van het bedrijfsleven te sterk is. Die hopen dat Europa de eenheid kan bevorderen.
Een prima eerste aflevering gemaakt door jonge NOS-journalisten zoals Jeroen Gortworst (31). Op de NOS-site zegt Gortworst nu al te weten dat hij zijn hele leven bij de NOS wil werken. En dat hij strijdt voor meer jongeren in beeld in het journaal. "Ze staan vaak onderaan de prioriteitenladder."
En tja, wie dat ziet, die kijkt minder.