Als de vragensteller zelf ook vragen oproept
Eerst een compliment voor de Duider des Vaderlands: Arjen Lubach is meer dan op dreef. Afgelopen woensdag met een helder verhaal over het waarom de stemmachine het niet weet te winnen van het rode potloodje en die onhandig grote stembiljetten. Maar zeker vorige week scoorde De Avondshow met Arjen Lubach punten, met de uitleg over de historie van het conflict tussen Israël en Palestina.
Lubach kreeg het voor elkaar om de wurgende complexiteit van de kwestie tastbaar te maken, terwijl er tijdens het trieste relaas tóch geregeld gelachen kon worden. Als essentiële zuurstof: we moeten toch verder met z'n allen. Ik merk in mijn omgeving dat de uitzending mensen opgelucht deed ademhalen, omdat het besef indaalde: je kan gerust een beetje afstand houden, een keiharde keuze maken voor de een of de ander is niet nodig en niet mogelijk.
Van de Duider naar de Duiker des Vaderlands: Matthijs van Nieuwkerk worstelt, maar is nog niet boven. Althans, vorige maand maakte de NPO duidelijk dat de tijd nu niet rijp is voor een terugkeer van Van Nieuwkerk bij de publieke omroep. Wie wil checken of de oude talkshowbaas het nog niet is verleerd, het voeren van een prettig gesprek, kan sinds woensdag terecht op YouTube voor een interview dat hij had met zangeres Anouk. Op haar verzoek, ter promotie van haar nieuwe album.
Anouk & Matthijs heet het gesprek, en er zijn meerdere momenten waarop je merkt hoe gelaagd het wordt als als de vragensteller zélf vragen oproept.
Zo is er een passage waarin Anouk vertelt dat ze meermaals is bedrogen door haar mannen, en ze het daarom in het begin moeilijk vond haar huidige echtgenoot Dominique te vertrouwen. Ze wilde niet weer na een aantal jaar de conclusie moeten trekken 'jij hebt mijn tijd zitten verdoen'. De oplossing van Dominique was even effectief als simpel: hij gaf Anouk al zijn wachtwoorden, zodat er op geen enkel kanaal iets tussendoor kan slippen of Anouk weet ervan. "Geef je fokking passwords, je hebt geen privacy als je in een relatie zit", is dan ook haar radicale huwelijksadvies. Matthijs, die niet bepaald bekend staat als een rechtlijnige schaatser, noemde het 'verdomd interessant'. Maar sloeg snel een bruggetje naar minder glad ijs.
Wat Anouk innemend maakt, is haar gebrek aan sterallures. Een paar jaar geleden vertelde ze aan Humberto Tan dat ze als jonkie heel andere ambities had -'ik wilde postbode worden, of alcoholist' - en dat het voelt alsof ze haar weg naar het succes bij elkaar heeft gebluft. Aan zelfoverschatting lijdt ze niet. Als wij een podiumbeest bezig zien, weet Anouk hoe het van binnen voelt. Ze schetste dat het hilarisch zou zijn als tijdens een concert haar onzekere gedachten zouden worden geprojecteerd op de muur achter haar. "Really, kopen mensen hier kaarten voor?".
Hoewel haar aanstaande concerten in de Ziggo Dome binnen een kwartier waren uitverkocht, zal het ooit minder gaan worden met het succes. Maar daar zit ze niet mee. Anouk vertelde Matthijs geen applaus nodig te hebben voor haar ego. En ze vroeg hem schalks hoe dat bij hem zit. Hier moest Van Nieuwkerk echt lachen, als een soort bevrijding. "Daar zal ik eens goed over nadenken, vraag het me over een jaar nog maar eens."
Me dunkt, hij popelt.