Afreageren anno 2022 met Linda de Mol
Weekend. Waarin een trouwe schare Linda de Mol-fans zondag vast weer afstemt op haar comedyserie Five Live. Oppervlakkig bezien een best vermakelijk niemendalletje over een gescheiden stel - gespeeld door De Mol en Waldemar Torenstra als een soort Jinek & Van Nieuwkerk - dat een talkshow maakt in een nerveus wereldje vol ijdeltuiten, hypes, #MeToo, ambities, frustraties en gefluister. Maar oplettende kijkertjes ontwaren ook een uitlaatklep waarin Linda de Mol zelf een flinke lading persoonlijke frustratie kwijt kan.
Met vooralsnog als duidelijkste verwijzing naar haar echte bestaan de slotscène van aflevering 1. Hierin valt een studiolamp op het hoofd van een tafelgast, een gevreesde tv-critica gespeeld door Irene Moors. Vriend en vijand herkenden er meteen Angela de Jong in, onze collega bij het Algemeen Dagblad. Niet echt grappig nee, zoals 'haar' bloed in de rondte spatte. Maar sinds de onthullingen over het gefoezel bij The Voice, die De Mols levenspartner de kop kostten, heeft de tv-coryfee een uitgesproken hekel aan de manier waarop De Jong zich op de kwestie wierp. Ze omschreef haar als 'de grote aanvoerster van deze bizarre hetze, de sneue, intens valse Angela de Jong'.
Je moet er niet te lang over nadenken, over wat er in het hoofd van serie-bedenker De Mol speelt dat haar doet visualiseren hoe een pseudo-De Jong levensgevaarlijk wordt geraakt. Al afleveringen lang ligt de tv-critica nu in coma: een uniek voorbeeld van het kanaliseren van wraakgevoelens. Zou het complete Five Live-team hebben verwacht dat Nederland hierom zou schateren? Ha ha, comady, een nieuw tv-genre? Nee, daarvoor wordt de immer uitgesproken De Jong te veel gerespecteerd en gewaardeerd, bleek wel uit de vele kritische reacties op De Mols fata morgana.
Het woord kinderachtig is moeilijk te onderdrukken, al ik hou een slag om de arm: wie weet volgt aan het eind van de serie een moment van catharsis. Maar tot nu toe houdt niemand zich bezig met de vraag of de vallende studiolamp was gesaboteerd, en oogt deze verhaallijn vooral als een weinig chique, onmachtige stomp in het luchtledige.
Misschien had De Mol een gezondere ontlading beleefd door mee te doen aan de nieuwe editie van Kamp van Koningsbrugge, dat draait om de vraag:zou ik de commando-opleiding aankunnen? En deze keer vol BN'ers zit. Alhoewel: de meeste kandidaten kende ik absoluut niet, dus ik merk weinig verschil. Voor het Korps Commandotroepen was het veranderen deelnemersveld trouwens wel aanleiding de samenwerking te beëindigen, omdat de gang van verantwoord infotainment naar platvloers entertainment werd gevreesd.
Maar ik zit opnieuw gefascineerd te kijken waar mensen de kracht vandaan halen zich zo te laten afbeulen, zonder fatsoenlijke nachtrust. Met donderdag ook nog eens een confrontatie met een professionele vechtersbaas, voor de meeste kandidaten hun eerste een-op-een fysieke gevecht ooit.
Opmerkelijk was hoe goed en helder ze na het gevecht oogden, bijna gelouterd. "Ik kwam in een overlevingsmodus, niet normaal", zei een gast.
Het doet blijkbaar goed, om je innerlijke demonen echt van je af te stompen, met je eigen knuisten. Het oogt sowieso een stuk sportiever dan een laffe lamp wraak te laten nemen.